نهر یا خور دبی ( dubai creek ) نهری با آب شور واقع در دبی، امارات متحده عربی می باشد که در راس الخور پناهگاه حیات وحش به پایان می رسد. برخی منابع می گویند که این نهر تا العین درون مرزی گسترش یافته و یونانیان باستان آن را رودخانه زارا می نامیدند.
تاریخچه نهر دبی
از نظر تاریخی، نهر دبی شهر را به دو بخش اصلی تقسیم می کند دیره و بر دبی. نهر در امتداد منطقه ی بر دبی که اعضای قبیله بنی یاس اولین بار در قرن 19 در آنجا سکنی گزیدند و سلسله ی آل مکتوم را تاسیس نمودند، قرار داشت.
صنعت مروارید دبی که بخش اصلی اقتصاد شهر را شکل می دهد، اوایل قبل از اختراع پرورش مروارید در سال های 1930، بر پایه گشت و گذار در نهر بوده است.
صنعت ماهیگیری
در آن زمان ماهیگیری نیز یک صنعت مهم بوده که بر پایه ی نهر دبی انجام می شده است که آب های کم عمق و گرم آن طیف گسترده ای از زندگی دریایی را پشتیبانی می کردند. داو ها به هدف ماهیگیری که همچنین بر موج شکن نهر ساخته شده، مورد استفاده قرار گرفته اند.
اهمیتِ نهر به عنوان محل فعالیت های تجاری، توجیهی برای معرفی پیشرفت هایی در زمینه ی حمل و نقل کشتی های بزرگتر و همچنین تسهیل فعالیت های بارگیری و تخلیه بار، می باشد. آن در سال 1955 منجر به برنامه ی گسترش نهر شده که شامل: لایروبی مناطق کم عمق، ساخت موج شکن ها و توسعه ساحل خود و تبدیل شدن به اسلکه ای مناسب برای بارگیری و تخلیه محموله های دریایی، می شود.
لایروبی نهر دبی
نهر دبی برای اولین بار در سال 1961 لایروبی شد تا به کشتی های 7 فوتی (2.1 متری) اجازه ی گذر از نهر را در هر زمانی بدهد. نهر در سال های 1960 و 1970 نیز دوباره لایروبی شد تا بتواند حمل و نقل محلی و ساحلی را تا وزن 500 تن نیز ارائه دهد. لایروبی نهر دبی منجر به رفت و آمد های مداوم بیشتری از کالا، شامل گسترش صادرات مجدد و نفعی که دبی از “شارجه”، دیگر مرکز برتر تجاری در منطقه، می برد، می شود.
برج ال مکتوم
برج ال مکتوم، اولین برج واصل میان دو منطقه ی بر دبی و دیره، در سال 1963 ساخته شده است. اگرچه اهمیت نهر به عنوان یک پورت با توسعه پورت جبل علی کاهش یافته است، امکانات کوچکتر، مانند پورت سعید، به وجودش در امتداد نهر با ارائه انتقالات به تاجران از منطقه و شبه قاره، ادامه داده است.
آشنایی با شرایط و هزینه های اخذ ویزای دبی !
برجسته ترین ساختمان ها در سمت دیره ی نهر
از جمله برجسته ترین ساختمان هایی که در سمت دیره ی نهر وجود دارند، برج دوقلوی دیره، برج دبی کریک، شرایتون دبی کریک، بانک ملی، و اتاق بازرگانی هستند. در سمت دیگر پل ال مکتوم در امتداد نهر دبی، پارک دبی کریک وجود دارد که یکی از بزرگترین پارک های دبی می باشد.
باشگاه های نهر دبی
نهر دبی همچنین باشگاه گلف و قایقرانی دبی کریک را نیز در خود جای داده است، دارای دوره آموزشی مسابقات گلف 18 سوراخه، کلوب ها و گسترش مسکونی هتل پارک حیات می باشد.
نخستین ورودی نهر به سرزمین اصلی دبی، در امتداد مناطق کرنیش دیره و ال راس دبی شرقی، و در امتداد منطقه ی الشینداقا دبی غربی می باشد. نهر در پناهگاه حیات وحش راس الخور به پایان می رسد و تا سرچشمه اش واقع در خلیج فارس، 14 کیلومتر فاصله دارد.
نقل و انتقالات سنتی بین بخش های غربی و شرقی دبی از طریق نهر، به وسیله ی ابرا صورت می گیرد. به علاوه بخش غربی و شرقی از طریق چهار برج (برج ال مکتوم، برج القرهود، معبر خلیج کسب و کار، و پل شناور) و یک تونل (تونل ال شینداقا) به هم مرتبط هستند.
راهنمای جامع تهیه مدارک ویزای دبی
پیشرفت هایی که در سال های 2000 صورت گرفته اند:
در سپتامبر 2007، گسترش 484 میلیون درهمی نهر دبی پایان یافت، که در حال حاضر تا جنوب هتل متروپولیتن در شیخ زاید پیش رفته است. آخرین گسترش 2.2 کیلومتری به نام کانال آب دبی در 9 نوامبر 2016 بوده است.
تقاطع جاده شیخ زائد در مسیر شمالی، گذر از پارک صفا و بعد از طریق جمیرا 2. انتظار می رود که کانال تا ساحل جمیرا پارک ادامه یابد جایی که به سواحل خلیج فارس خواهد رسید. گسترش، بخشی از توسعه ی خلیج کسب و کار در دبی می باشد.
علاوه بر این، پروژه جدیدی متشکل از هفت جزیره که با عنوان تالاب شناخته می شود، برای ساخته شدن بر روی نهر دبی، مطرح شد. بخش مرکزی این پروژه برج های دبی خواهد بود، مجموعه ای از برج ها که بلندترینشان 400 متر خواهد بود و دو تای دیگر به 300 متر می رسند. سه پل دیگر نیز برای نهر دبی برنامه ریزی شده اند که تقاطع هفتم، پل ال شینداقا و پل پنجم می باشند.